MENÜ
TŰZVIZSGÁLAT

Útmutató a tűzvizsgálók és a szakma iránt érdeklődők részére

Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete

(ismeretlen irodalmi adatok alapján)

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Cukor

410

2.

Dohány

175

3.

Gyapot

450

4.

Tépett gyapot

254

5.

Tépett gyapotszövet

339-492

6.

Szálastakarmány

300 oC alatt

Faféleségek:

7.

Bükk

395

8.

Fehér fenyő

260

9.

Fenyőfa láda

230

10.

Gyertyán

250

11.

Kőris

240

12.

Lucfenyő

280

13.

Parafa liszt

210-240

14.

Parafa lakk

260

15.

Tölgy

340

Papírféleségek:

16.

Epoxi gyantával bevont papír

350

17.

Fenor gyantával rétegelt papír

320

18.

Hullámpapír

260

19.

Írógép papír

200-250

20.

Írópapír

360

21.

Krepp papír

280

22.

Lángvédővel bevont papír

350

23.

Préselt papír

230

24.

Selyempapír

260

25.

Újságpapír

185-225

Szénféleségek:

26.

Antracit

460-470

27.

Barnaszén

250-400

28.

Barnaszénbrikett

300-320

29.

Faszén

250-280

30.

Félkoksz

395

31.

Gázkoksz

500-540

32.

Grafit

700-850

33.

Kohókoksz

640-700

34.

Koksz

500-640

35.

Kőszén

350

36.

Kőszénpor

150-220

37.

Tőzeg

230

38.

Szurok

320

 

 

Mezőgazdasági termékek gyulladási hőmérséklete

(amerikai adatok alapján)

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Borsóliszt

560

2.

Burgonyakeményítő

440

3.

Búza

400

4.

Búzakeményítő

380

5.

Búzaliszt

380

6.

Búzasikér

520

7.

Búzaszalma

470

8.

Citrom, narancshéj

490

9.

Cukor

350

10.

Dextrin kukoricából

400

11.

Dióhéj

420

12.

Dohány

420

13.

Fahéj

440

14.

Fokhagyma

360

15.

Fűmag

470

16.

Gabonafélék fű részei

540

17.

Gabona vegyes

430

18.

Guármag

500

19.

Gyapothulladék

520

20.

Gyapotmag

470

21.

Gyümölcs

430

22.

Hagyma

410

23.

Kakaó

420

24.

Kazein

520

25.

Kávé

410

26.

Kenderkóc

440

27.

Kukorica

400

28.

Kukoricacsutka

400

29.

Kukorica keményítő

380

30.

Len hulladék

430

31.

Lucerna

460

32.

Mézga félék

360

33.

Mohák és gyomnövények

460

34.

Pektin

410

36.

Pittsburghi szén

610

38.

Rizs

440

39.

Sovány tej

490

40.

Sörmaláta

400

42.

Szójabab

520

43.

Tea

580

44.

Tojásfehérje

610

 

 

Műanyagféleségek gyulladási hőmérséklete

Sor-szám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet
láng (o C) öngyulladás

39.

Cellulóz acetát

305

-

478

40.

Cellulóz nitrát

141

-

141

41.

Etil cellulóz

290

-

296

42.

Fenolgyanta

-

498

-

43.

Fenolgyanta azbesztszál

-

280

-

44.

Fenolgyanta faliszt

-

270

-

45.

Fenolgyanta + papír

300

-250

430

46.

Karbamid gyanta

-

-

-

47.

Menalingyanta

313

-

455

48.

Metilmetakrilát A

280

-

450

-

Metilmetakrilát B

300

-

462

49.

Poliamid

420

-

424

50.

Poliuretánhab

415

-

590

51.

Polietilén

-

341

347

52.

Polietilén HD MF/25

-

350

-

53.

Poliészter

398

-

485

54.

Poliészter gyanta + üveg

346

-

462

55.

Poliészter üvegszálas

398

405

-

56.

Polipropilén

-

330

-

57.

Polisztirol

359

-

495

58.

Polisztirol gyöngy

296

-

4902

59.

Polisztirol szemcsés

296

490

-

60.

Polisztirol lemez

345

490

-

61.

Hungarocell hab

356

495

-

62.

Politetrafluoretilén

-

-

530

63.

Polivinilacetát

200-nál bomlik

-

-

64.

Polivinildénklorid

530 felett

-

-

65.

Polivinilidén

530

-

530

66.

Polivinilakrilát

390

-

454

67.

Polivinilklorid (PVC)

310

454

-

68.

Poliuretánhab (merev)

310

416

-

69.

Stirol akrilnitrát

364

-

451

70.

Stirol akrilnitril

364

451

-

71.

Stirolmetil metrilád

330

484

-

72.

Üvegszövet

520

-

571

73.

Vinilklorid acetát A

320

-

557

-

Vinilklorid acetát B

34

-

435

 

 

Textilféleségek gyulladási hőmérséklete

(a BME Technológiai Tanszék mérése)

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Belga gereben len

180

2.

Danulon

340

3.

Egyiptomi pamutfonal

200

4.

Főzött ipari gyapjú

180

5.

Francia gereben len

210

6.

Gereben len kóc

210

7.

Gyapjúipari bőrhulladék

220

8.

Gyapjúipari hulladék

180

9.

Impregnált fésülési hulladék

200

10.

Ipari gyapjú

160

11.

Jutazsák

180

12.

Kártolási hulladék

240

13.

Nyersjuta

205

14.

Pamutfonal

160

15.

Perlon

340

16.

Szűcs gyapjú

180

17.

Tilolt kender

235

18.

Tilolt len

180

 

 

Vetőmagok gyulladási hőmérséklete

MÉM Értesítőben, 1978-ban közölt adatok

A Műanyagipari Kutató Intézet a 4832/78. számú szerződésében bevizsgálta a vetőmagokat, melyek MSZ 09.40042-77 szabvány szerinti gyulladási hőmérsékletének adatait az alábbi táblázat tartalmazza:

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Káposztarepce-mag

330

2.

Mustármag

340

3.

Bab

345

4.

Olajmag

342

5.

Baltacím-mag

350

6.

Szudánifű-mag

360

7.

Olajretek-mag

340

8.

Vöröshere-mag

350

9.

Réticsenkesz-mag

410

A Műanyagipari Kutató Intézet vizsgálati jelentése szerint a vizsgált vetőmagok a "Mérsékelten tűzveszélyes" (jelzése: "D") tűzveszélyességi osztályba sorolhatók.

 

Söripari termékek gyulladási hőmérséklete

A Söripar 1343/1/1983. számú megkeresése alapján a MÜKI (1983-ban) az alábbi adatokat vizsgálta be

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Maláta

340

2.

Malátapor

370

3.

Porárpa

380

4.

Takarmányárpa

390

5.

Malátapo

360

6.

Porárpa

380

7.

Malátacsíra

385

 

Húsipari termékek és egyéb anyagok gyulladási hőmérséklete

MÉM Értesítőkben 1987. X. 16-ig közölt adatok

A Műanyagipari Kutató Intézet az MSZ 09.40042-77. számú szabvány szerint elvégezte a húsipari termékek és egyéb anyagok gyulladási hőmérsékletének vizsgálatát, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza:

 

Ssz

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Téliszalámi

325

2.

Gyulai kolbász

330

3.

Sertés zsír

320

4.

Füstölt étkezési szalonna

325

5.

Főző kolbász

340

6.

Veronai felvágott

345

7.

Étkezési tepertő

330

8.

Ipari csont

350

9.

Húsliszt

350

10.

Lerakódott füstkátrány

485

 


Szilárd anyagok gyulladási hőmérséklete

(MSZ 1600/8 szerint)

Sor-szám.

Vizsgálati minta
Megnevezése

Lerakódott por izzási hőmérséklete
(o C)

Gyulladási hőmérséklet
(o C)

Alsó gyulladási határ
g/m3

1.

Bőr enyv

összesül

590

-

2.

Burgonyakeményítő

elszenesedik

430

-

3.

Búza gabonapor

290

420-485

-

4.

Búzaliszt

elszenesedik

410-430

-

5.

Bükkfa fűrészpor

315

420-430

-

6.

Dextrin

elszenesedik

400-430

71-99

7.

Dohánypor

290

485

-

8.

Fenyőfa fűrészpor

325

440-450

-

9.

Gyapot por

385

-

-

10.

Halliszt

elszenesedik

485

-

11.

Kakaópor

245

460-540

-

12.

Kávépor (szűrési por)

elszenesedik

600

-

13.

Kukorica keményítő

elszenesedik

410-450

-

14.

Lenpogácsa por

285

470

-

15.

Lóheremag por

280

480

-

16.

Olajos magok tisztítási pora

295

490

-

17.

Pamutszövet por

305

-

-

18.

Papír

360

-

-

19.

Parafaliszt

325

460-505

-

20.

Porcukor

elolvad

360

77-107

21.

Repcepogácsa liszt (extrahált)

elszenesedik

465

-

22.

Rizs (héjpor)

270

420

-

23.

Rozsliszt

325

415-470

67-93

24.

Rozsgabonapor

305

430-500

-

25.

Szulfid-cellulóz

380

-

-

26.

Tejcukor

elolvad

450

83-115

27.

Zab és árpa gabonapor

270

440

-

 

Élelmiszeripari tűzterhelés számítási adatgyűjteménye

(AGROBER-ÉGTI Budapest,1987)

A termoanalitikai vizsgálatok DERIVATOGRAPH 1500 típusú (MOM gyártmányú) készülékkel az alábbi körülmények között:

Fűtési sebesség

5 0C/perc folyadékminta esetén

 

10 0C/perc szilárd anyagok esetén

Vizsgálati hőmérséklet tartomány: 20 - 1000 0C-ig

Vizsgálati atmoszféra: levegő (statikus)

A vizsgálat során a derivatográf egyidejűleg méri és regisztrálja az anyagminta hőtartalom-változását (DTA), tömegváltozását (TG) és a tömegváltozás sebességét (DTG). A regisztrátumot (derivatogramot) értékelve lehet következtetni az emelkedő hőmérséklet hatására lezajlott fizikai-kémiai átalakulásokra, azok hőeffektusaira.

Vizsgálati eredmények, értékelés (táblázatosan)

 

Szilárd anyagok:

Sor-szám


Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet
(o C)

Tűzvesz. osztály

Égéshő
(MJ/kg)

 

I. Húsipar:

1.

Csont

400

"D"

8,28

 

2.

Disznósajt

365

"D"

12,45

 

3.

Étkezési tepertő

340

"D"

36,48

 

4.

Fagyasztott tömbhús

420

"D"

nem mérhető*

 

5.

Felvágott (párizsi)

355

"D"

12,18

 

6.

Felvágott (veronai)

359

"D"

13,44

 

7.

Főzőkolbász

362

"D"

14,45

 

8.

Fűrészpor

325

"D"

16,24

 

9.

Füstkátrány

390

"D"

18,70

 

10.

Hurka (véres)

375

"D"

12,46

 

11.

Hús (csontnélküli)

385

"D"

nem mérhető*

 

12.

Ipari faggyú

330

"D"

37,72

 

13.

Kenőmájas

355

"D"

14,35

 

14.

Kolbász (gyulai)

341

"D"

24,81

 

15.

Sertés köröm

362

"D"

21,48

 

16.

Műbél

402

"D"

17,06

 

17.

Birka nyersbőr

382

"D"

16,83

 

18.

Marha nyersbőr

400

"D"

10,70

 

19.

Sertés nyersbőr

360

"D"

22,86

 

20.

Marha pata

402

"D"

15,43

 

21.

Protein

355

"D"

10,61

 

22.

Szalonna

330

"D"

36,93

 

23.

Sertés szőr

415

"D"

21,88

 

24.

Téliszalámi

337

"D"

26,23

 

25.

Vegyes állati fehérje

365

"D"

18,95

 

 

 

II. Szesz- és édesipar:

26.

Burgonyakeményítő

367

"D"

14,70

 

27.

Búzakeményítő

386

"D"

15,22

 

28.

Kukoricakeményítő

382

"D"

15,54

 

29.

Dextrin

363

"D"

16,12

 

30.

Élesztő (tömb)

490

"D"

nem mérhető*

 

31.

Takarmányélesztő

460

"D"

17,97

 

32.

Glutin

340

"D"

22,16

 

33.

Kukorica csíra

345

"D"

29,62

 

34.

Kukorica glutein

335

"D"

21,86

 

35.

Kukorica pellett (takarmány)

414

"D"

18,53

 

a minták a vizsgálat során nem égnek el, így égéshőjük nem határozható meg!

 

Sor-szám


Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet
(o C)

Tűzveszélyességi osztály
("jelzése")

Égéshő
(MJ/kg)

 

III. Konzervipar:

36.

Gyümölcshéj (vegyes)

449

"D"

15,71

 

37.

Gyümölcsmag (vegyes)

358

"D"

16,99

 

IV. Cukoripar:

38.

Kristálycukor

345

"D"

16,73

 

39.

Szárított répaszelet

440

"D"

16,43

 

V. Tejipar:

40.

Tejpor

503

"D"

17,19

 

41.

Óvári sajt

353

"D"

16,90

 

42.

Eidami sajt

356

"D"

18,30

 

VI. Egyéb:

43.

Búzaliszt

464

"D"

16,60

 

44.

Takarmány kukorica

392

"D"

17,02

 

45.

Karbamid (műtrágya)

-

"D"*

-

 

46.

Ammónium-foszfát (műtrágya)

-

"D"*

-

 

47.

Kálium-klorid (műtrágya)

-

"E"

-

 

48.

Szuperfoszfát (műtrágya)

-

"E"

-

 

49.

Alacs. nyom. polietilén rekeszanyag

372

"D"

46,501

 

"D"* Magas hőmérsékleten a levegővel robbanóképes elegyet alkotó ammónia gáz jelenlétére kell számítani.

46,501 Irodalmi adat


Folyadékok:

Sor-szám

Vizsgálati minta megnevezése

Lobbanáspont
(o C)

Tűzvesz. osztály

Égéshő
(MJ/kg)

 

 

Tlpnyt

Tlpzt

 

 

 

1.

Ipari zsír

298

180

"D"

39,16

 


2.


Szeszcefre

90 oC-nál
forr, kifut a vizsgáló tégelyből

55


"D"**


nem mérhető
***

 


3.


Szeszmoslék

100 oC-nál
eloltja a vizsgáló lángot

90 oC-nál forr, eloltja a vizsgáló lángot


"E"


nem mérhető
***

 


4.


Vizes ammónia oldat

85 oC-nál
forr, eloltja a vizsgáló lángot

52 oC-nál eloltja a vizsgáló lángot


"D"**


nem mérhető
***

 

5.

Formaldehid (tömény)

90

50

"C"

8,90

 

6.

Formaldehid 75 %
+ víz 25 %

98

58

"C"

6,50

 

7.

Formaldehid 50 %
+ víz 50 %

98

63

"C"

nem mérhető
***

 

8.

Formaldehid 25 %
+ víz 75 %

98 oC-nál
forr, eloltja a vizsgáló lángot

64


"D"


nem mérhető
***

 

9.

Izocukor

-

-

"E"

11,29

 









* besorolás az OTSZ 3. §-ában foglalt kritériumok alapján; megjegyezvén, hogy a besorolás az üzemi hőmérséklettől függően változhat, ehhez irányadók az MSZ 9790-85 szabvány előírásai

** magas hőmérséklet hatására gyulladóképes gőzök lépnek ki az anyagból

*** a minták a vizsgálat során nem égnek el, így égéshőjük nem határozható meg.


Mezőgazdasági termények, alapanyagok és késztermékek, gyulladási hőmérséklete

(a MÜKI mérési eredményei alapján 1975)

Sorszám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet (oC)

1.

Árpa

400

2.

Búza

360

3.

Búzadara

420

4.

Búzakorpa

375

5.

Földi dió

400

6.

Gyapotmag dara

405

7.

Hántolt sárgaborsó

345

8.

Hántolt zöldborsó

345

9.

Húsliszt

340

10.

Kukorica

395

11.

Korpa

355

12.

Lucernaliszt

360

13.

Napraforgó

345

14.

Napraforgó dara

410

15.

Premix IV.

410

16.

Hántolatlan rizs

390

17.

Fényezetlen "B" rizs

420

18.

Rizsliszt

330

19.

Rozs

370

20.

Sárgaborsó

350

21.

Sárgaborsó korpa

375

22.

Szója

400

23.

Takarmányélesztő

360

24.

Takarmány rizspor

320

25.

Tejpor

470

26.

Zab

340

27.

Zöldborsó

330

28.

Zöldborsó korpa

335


Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat adatai

(különböző kutatóintézetek összesített adatai)

Sor-szám

Vizsgálati minta megnevezése

Gyulladási hőmérséklet
(o C)

Lobbanáspont (o C)

Tűzvesz.
osztály

 

 

 

Tlpnyt
Marco-uson

Tlpzt
Pensky-Martens

 

 

1.

Napraforgó olajok (préselt)

361

312

229

"D"

 

2.

Repceolaj

 

328

 

"D"

 

3.

Szójaolaj

 

326

 

"D"

 

4.

Lenolaj

 

326

 

"D"

 

5.

Kókuszolaj (neutrális)

342

299

240

"D"

 

6.

Ipari zsírsav (desztillált)

 

200

 

"D"

 

7.

Vegyes zsírsav (desztillált)

 

196

 

"D"

 

8.

Napraforgó zsírsav (desztillált)

 

202

 

"D"

 

9.

Goudron zsírsav

 

190

 

"D"

 

10.

Glicerin

 

176

 

"D"

 

11.

Lenolaj

358

326

 

"D"

 

12.

Repceolaj

362

328

 

"D"

 

13.

Szójaolaj

362

326

 

"D"

 

14.

Benzin mentes napraforgó-dara

580

 

 

"D"

 

15.

Benzin mentes repcedara

610

 

 

"D"

 

16.

Benzinmentes szójadara

650

 

 

"D"

 

Megjegyzés: A benzintartalmú és kiszáradt daraporok berobbanhatnak! - feltételei külön szakvéleményben (szabványtár, illetve Növényolajgyár) találhatók.

 

 

 

 

Asztali nézet