Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete
(ismeretlen irodalmi adatok alapján)
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Cukor |
410 |
2. |
Dohány |
175 |
3. |
Gyapot |
450 |
4. |
Tépett gyapot |
254 |
5. |
Tépett gyapotszövet |
339-492 |
6. |
Szálastakarmány |
300 oC alatt |
Faféleségek: |
||
7. |
Bükk |
395 |
8. |
Fehér fenyő |
260 |
9. |
Fenyőfa láda |
230 |
10. |
Gyertyán |
250 |
11. |
Kőris |
240 |
12. |
Lucfenyő |
280 |
13. |
Parafa liszt |
210-240 |
14. |
Parafa lakk |
260 |
15. |
Tölgy |
340 |
Papírféleségek: |
||
16. |
Epoxi gyantával bevont papír |
350 |
17. |
Fenor gyantával rétegelt papír |
320 |
18. |
Hullámpapír |
260 |
19. |
Írógép papír |
200-250 |
20. |
Írópapír |
360 |
21. |
Krepp papír |
280 |
22. |
Lángvédővel bevont papír |
350 |
23. |
Préselt papír |
230 |
24. |
Selyempapír |
260 |
25. |
Újságpapír |
185-225 |
Szénféleségek: |
||
26. |
Antracit |
460-470 |
27. |
Barnaszén |
250-400 |
28. |
Barnaszénbrikett |
300-320 |
29. |
Faszén |
250-280 |
30. |
Félkoksz |
395 |
31. |
Gázkoksz |
500-540 |
32. |
Grafit |
700-850 |
33. |
Kohókoksz |
640-700 |
34. |
Koksz |
500-640 |
35. |
Kőszén |
350 |
36. |
Kőszénpor |
150-220 |
37. |
Tőzeg |
230 |
38. |
Szurok |
320 |
Mezőgazdasági termékek gyulladási hőmérséklete
(amerikai adatok alapján)
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Borsóliszt |
560 |
2. |
Burgonyakeményítő |
440 |
3. |
Búza |
400 |
4. |
Búzakeményítő |
380 |
5. |
Búzaliszt |
380 |
6. |
Búzasikér |
520 |
7. |
Búzaszalma |
470 |
8. |
Citrom, narancshéj |
490 |
9. |
Cukor |
350 |
10. |
Dextrin kukoricából |
400 |
11. |
Dióhéj |
420 |
12. |
Dohány |
420 |
13. |
Fahéj |
440 |
14. |
Fokhagyma |
360 |
15. |
Fűmag |
470 |
16. |
Gabonafélék fű részei |
540 |
17. |
Gabona vegyes |
430 |
18. |
Guármag |
500 |
19. |
Gyapothulladék |
520 |
20. |
Gyapotmag |
470 |
21. |
Gyümölcs |
430 |
22. |
Hagyma |
410 |
23. |
Kakaó |
420 |
24. |
Kazein |
520 |
25. |
Kávé |
410 |
26. |
Kenderkóc |
440 |
27. |
Kukorica |
400 |
28. |
Kukoricacsutka |
400 |
29. |
Kukorica keményítő |
380 |
30. |
Len hulladék |
430 |
31. |
Lucerna |
460 |
32. |
Mézga félék |
360 |
33. |
Mohák és gyomnövények |
460 |
34. |
Pektin |
410 |
36. |
Pittsburghi szén |
610 |
38. |
Rizs |
440 |
39. |
Sovány tej |
490 |
40. |
Sörmaláta |
400 |
42. |
Szójabab |
520 |
43. |
Tea |
580 |
44. |
Tojásfehérje |
610 |
Műanyagféleségek gyulladási hőmérséklete
Sor-szám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet |
||
39. |
Cellulóz acetát |
305 |
- |
478 |
40. |
Cellulóz nitrát |
141 |
- |
141 |
41. |
Etil cellulóz |
290 |
- |
296 |
42. |
Fenolgyanta |
- |
498 |
- |
43. |
Fenolgyanta azbesztszál |
- |
280 |
- |
44. |
Fenolgyanta faliszt |
- |
270 |
- |
45. |
Fenolgyanta + papír |
300 |
-250 |
430 |
46. |
Karbamid gyanta |
- |
- |
- |
47. |
Menalingyanta |
313 |
- |
455 |
48. |
Metilmetakrilát A |
280 |
- |
450 |
- |
Metilmetakrilát B |
300 |
- |
462 |
49. |
Poliamid |
420 |
- |
424 |
50. |
Poliuretánhab |
415 |
- |
590 |
51. |
Polietilén |
- |
341 |
347 |
52. |
Polietilén HD MF/25 |
- |
350 |
- |
53. |
Poliészter |
398 |
- |
485 |
54. |
Poliészter gyanta + üveg |
346 |
- |
462 |
55. |
Poliészter üvegszálas |
398 |
405 |
- |
56. |
Polipropilén |
- |
330 |
- |
57. |
Polisztirol |
359 |
- |
495 |
58. |
Polisztirol gyöngy |
296 |
- |
4902 |
59. |
Polisztirol szemcsés |
296 |
490 |
- |
60. |
Polisztirol lemez |
345 |
490 |
- |
61. |
Hungarocell hab |
356 |
495 |
- |
62. |
Politetrafluoretilén |
- |
- |
530 |
63. |
Polivinilacetát |
200-nál bomlik |
- |
- |
64. |
Polivinildénklorid |
530 felett |
- |
- |
65. |
Polivinilidén |
530 |
- |
530 |
66. |
Polivinilakrilát |
390 |
- |
454 |
67. |
Polivinilklorid (PVC) |
310 |
454 |
- |
68. |
Poliuretánhab (merev) |
310 |
416 |
- |
69. |
Stirol akrilnitrát |
364 |
- |
451 |
70. |
Stirol akrilnitril |
364 |
451 |
- |
71. |
Stirolmetil metrilád |
330 |
484 |
- |
72. |
Üvegszövet |
520 |
- |
571 |
73. |
Vinilklorid acetát A |
320 |
- |
557 |
- |
Vinilklorid acetát B |
34 |
- |
435 |
Textilféleségek gyulladási hőmérséklete
(a BME Technológiai Tanszék mérése)
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Belga gereben len |
180 |
2. |
Danulon |
340 |
3. |
Egyiptomi pamutfonal |
200 |
4. |
Főzött ipari gyapjú |
180 |
5. |
Francia gereben len |
210 |
6. |
Gereben len kóc |
210 |
7. |
Gyapjúipari bőrhulladék |
220 |
8. |
Gyapjúipari hulladék |
180 |
9. |
Impregnált fésülési hulladék |
200 |
10. |
Ipari gyapjú |
160 |
11. |
Jutazsák |
180 |
12. |
Kártolási hulladék |
240 |
13. |
Nyersjuta |
205 |
14. |
Pamutfonal |
160 |
15. |
Perlon |
340 |
16. |
Szűcs gyapjú |
180 |
17. |
Tilolt kender |
235 |
18. |
Tilolt len |
180 |
Vetőmagok gyulladási hőmérséklete
A Műanyagipari Kutató Intézet a 4832/78. számú szerződésében bevizsgálta a vetőmagokat, melyek MSZ 09.40042-77 szabvány szerinti gyulladási hőmérsékletének adatait az alábbi táblázat tartalmazza:
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Káposztarepce-mag |
330 |
2. |
Mustármag |
340 |
3. |
Bab |
345 |
4. |
Olajmag |
342 |
5. |
Baltacím-mag |
350 |
6. |
Szudánifű-mag |
360 |
7. |
Olajretek-mag |
340 |
8. |
Vöröshere-mag |
350 |
9. |
Réticsenkesz-mag |
410 |
A Műanyagipari Kutató Intézet vizsgálati jelentése szerint a vizsgált vetőmagok a "Mérsékelten tűzveszélyes" (jelzése: "D") tűzveszélyességi osztályba sorolhatók.
Söripari termékek gyulladási hőmérséklete
A Söripar 1343/1/1983. számú megkeresése alapján a MÜKI (1983-ban) az alábbi adatokat vizsgálta be
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Maláta |
340 |
2. |
Malátapor |
370 |
3. |
Porárpa |
380 |
4. |
Takarmányárpa |
390 |
5. |
Malátapo |
360 |
6. |
Porárpa |
380 |
7. |
Malátacsíra |
385 |
Húsipari termékek és egyéb anyagok gyulladási hőmérséklete
MÉM Értesítőkben 1987. X. 16-ig közölt adatok
A Műanyagipari Kutató Intézet az MSZ 09.40042-77. számú szabvány szerint elvégezte a húsipari termékek és egyéb anyagok gyulladási hőmérsékletének vizsgálatát, melynek eredményét az alábbi táblázat tartalmazza:
Ssz |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Téliszalámi |
325 |
2. |
Gyulai kolbász |
330 |
3. |
Sertés zsír |
320 |
4. |
Füstölt étkezési szalonna |
325 |
5. |
Főző kolbász |
340 |
6. |
Veronai felvágott |
345 |
7. |
Étkezési tepertő |
330 |
8. |
Ipari csont |
350 |
9. |
Húsliszt |
350 |
10. |
Lerakódott füstkátrány |
485 |
Szilárd anyagok gyulladási hőmérséklete
(MSZ 1600/8 szerint)
Sor-szám. |
Vizsgálati minta |
Lerakódott por izzási hőmérséklete |
Gyulladási hőmérséklet |
Alsó gyulladási határ |
1. |
Bőr enyv |
összesül |
590 |
- |
2. |
Burgonyakeményítő |
elszenesedik |
430 |
- |
3. |
Búza gabonapor |
290 |
420-485 |
- |
4. |
Búzaliszt |
elszenesedik |
410-430 |
- |
5. |
Bükkfa fűrészpor |
315 |
420-430 |
- |
6. |
Dextrin |
elszenesedik |
400-430 |
71-99 |
7. |
Dohánypor |
290 |
485 |
- |
8. |
Fenyőfa fűrészpor |
325 |
440-450 |
- |
9. |
Gyapot por |
385 |
- |
- |
10. |
Halliszt |
elszenesedik |
485 |
- |
11. |
Kakaópor |
245 |
460-540 |
- |
12. |
Kávépor (szűrési por) |
elszenesedik |
600 |
- |
13. |
Kukorica keményítő |
elszenesedik |
410-450 |
- |
14. |
Lenpogácsa por |
285 |
470 |
- |
15. |
Lóheremag por |
280 |
480 |
- |
16. |
Olajos magok tisztítási pora |
295 |
490 |
- |
17. |
Pamutszövet por |
305 |
- |
- |
18. |
Papír |
360 |
- |
- |
19. |
Parafaliszt |
325 |
460-505 |
- |
20. |
Porcukor |
elolvad |
360 |
77-107 |
21. |
Repcepogácsa liszt (extrahált) |
elszenesedik |
465 |
- |
22. |
Rizs (héjpor) |
270 |
420 |
- |
23. |
Rozsliszt |
325 |
415-470 |
67-93 |
24. |
Rozsgabonapor |
305 |
430-500 |
- |
25. |
Szulfid-cellulóz |
380 |
- |
- |
26. |
Tejcukor |
elolvad |
450 |
83-115 |
27. |
Zab és árpa gabonapor |
270 |
440 |
- |
(AGROBER-ÉGTI Budapest,1987)
A termoanalitikai vizsgálatok DERIVATOGRAPH 1500 típusú (MOM gyártmányú) készülékkel az alábbi körülmények között:
Fűtési sebesség |
5 0C/perc folyadékminta esetén |
|
10 0C/perc szilárd anyagok esetén |
Vizsgálati hőmérséklet tartomány: 20 - 1000 0C-ig
Vizsgálati atmoszféra: levegő (statikus)
A vizsgálat során a derivatográf egyidejűleg méri és regisztrálja az anyagminta hőtartalom-változását (DTA), tömegváltozását (TG) és a tömegváltozás sebességét (DTG). A regisztrátumot (derivatogramot) értékelve lehet következtetni az emelkedő hőmérséklet hatására lezajlott fizikai-kémiai átalakulásokra, azok hőeffektusaira.
Vizsgálati eredmények, értékelés (táblázatosan)
Szilárd anyagok:
Sor-szám |
|
Gyulladási hőmérséklet |
Tűzvesz. osztály |
Égéshő |
|
I. Húsipar: |
|||||
1. |
Csont |
400 |
"D" |
8,28 |
|
2. |
Disznósajt |
365 |
"D" |
12,45 |
|
3. |
Étkezési tepertő |
340 |
"D" |
36,48 |
|
4. |
Fagyasztott tömbhús |
420 |
"D" |
nem mérhető* |
|
5. |
Felvágott (párizsi) |
355 |
"D" |
12,18 |
|
6. |
Felvágott (veronai) |
359 |
"D" |
13,44 |
|
7. |
Főzőkolbász |
362 |
"D" |
14,45 |
|
8. |
Fűrészpor |
325 |
"D" |
16,24 |
|
9. |
Füstkátrány |
390 |
"D" |
18,70 |
|
10. |
Hurka (véres) |
375 |
"D" |
12,46 |
|
11. |
Hús (csontnélküli) |
385 |
"D" |
nem mérhető* |
|
12. |
Ipari faggyú |
330 |
"D" |
37,72 |
|
13. |
Kenőmájas |
355 |
"D" |
14,35 |
|
14. |
Kolbász (gyulai) |
341 |
"D" |
24,81 |
|
15. |
Sertés köröm |
362 |
"D" |
21,48 |
|
16. |
Műbél |
402 |
"D" |
17,06 |
|
17. |
Birka nyersbőr |
382 |
"D" |
16,83 |
|
18. |
Marha nyersbőr |
400 |
"D" |
10,70 |
|
19. |
Sertés nyersbőr |
360 |
"D" |
22,86 |
|
20. |
Marha pata |
402 |
"D" |
15,43 |
|
21. |
Protein |
355 |
"D" |
10,61 |
|
22. |
Szalonna |
330 |
"D" |
36,93 |
|
23. |
Sertés szőr |
415 |
"D" |
21,88 |
|
24. |
Téliszalámi |
337 |
"D" |
26,23 |
|
25. |
Vegyes állati fehérje |
365 |
"D" |
18,95 |
|
II. Szesz- és édesipar: |
|||||
26. |
Burgonyakeményítő |
367 |
"D" |
14,70 |
|
27. |
Búzakeményítő |
386 |
"D" |
15,22 |
|
28. |
Kukoricakeményítő |
382 |
"D" |
15,54 |
|
29. |
Dextrin |
363 |
"D" |
16,12 |
|
30. |
Élesztő (tömb) |
490 |
"D" |
nem mérhető* |
|
31. |
Takarmányélesztő |
460 |
"D" |
17,97 |
|
32. |
Glutin |
340 |
"D" |
22,16 |
|
33. |
Kukorica csíra |
345 |
"D" |
29,62 |
|
34. |
Kukorica glutein |
335 |
"D" |
21,86 |
|
35. |
Kukorica pellett (takarmány) |
414 |
"D" |
18,53 |
|
a minták a vizsgálat során nem égnek el, így égéshőjük nem határozható meg!
|
|||||
Sor-szám |
|
Gyulladási hőmérséklet |
Tűzveszélyességi osztály |
Égéshő |
|
III. Konzervipar: |
|||||
36. |
Gyümölcshéj (vegyes) |
449 |
"D" |
15,71 |
|
37. |
Gyümölcsmag (vegyes) |
358 |
"D" |
16,99 |
|
IV. Cukoripar: |
|||||
38. |
Kristálycukor |
345 |
"D" |
16,73 |
|
39. |
Szárított répaszelet |
440 |
"D" |
16,43 |
|
V. Tejipar: |
|||||
40. |
Tejpor |
503 |
"D" |
17,19 |
|
41. |
Óvári sajt |
353 |
"D" |
16,90 |
|
42. |
Eidami sajt |
356 |
"D" |
18,30 |
|
VI. Egyéb: |
|||||
43. |
Búzaliszt |
464 |
"D" |
16,60 |
|
44. |
Takarmány kukorica |
392 |
"D" |
17,02 |
|
45. |
Karbamid (műtrágya) |
- |
"D"* |
- |
|
46. |
Ammónium-foszfát (műtrágya) |
- |
"D"* |
- |
|
47. |
Kálium-klorid (műtrágya) |
- |
"E" |
- |
|
48. |
Szuperfoszfát (műtrágya) |
- |
"E" |
- |
|
49. |
Alacs. nyom. polietilén rekeszanyag |
372 |
"D" |
46,501 |
|
"D"* Magas hőmérsékleten a levegővel robbanóképes elegyet alkotó ammónia gáz jelenlétére kell számítani.
46,501 Irodalmi adat
Folyadékok:
Sor-szám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Lobbanáspont |
Tűzvesz. osztály |
Égéshő |
|||
|
|
Tlpnyt |
Tlpzt |
|
|
|
|
1. |
Ipari zsír |
298 |
180 |
"D" |
39,16 |
|
|
|
|
90 oC-nál |
55 |
|
|
|
|
|
|
100 oC-nál |
90 oC-nál forr, eloltja a vizsgáló lángot |
|
|
|
|
|
|
85 oC-nál |
52 oC-nál eloltja a vizsgáló lángot |
|
|
|
|
5. |
Formaldehid (tömény) |
90 |
50 |
"C" |
8,90 |
|
|
6. |
Formaldehid 75 % |
98 |
58 |
"C" |
6,50 |
|
|
7. |
Formaldehid 50 % |
98 |
63 |
"C" |
nem mérhető |
|
|
8. |
Formaldehid 25 % |
98 oC-nál |
64 |
|
|
|
|
9. |
Izocukor |
- |
- |
"E" |
11,29 |
|
|
* besorolás az OTSZ 3. §-ában foglalt kritériumok alapján; megjegyezvén, hogy a besorolás az üzemi hőmérséklettől függően változhat, ehhez irányadók az MSZ 9790-85 szabvány előírásai
** magas hőmérséklet hatására gyulladóképes gőzök lépnek ki az anyagból
*** a minták a vizsgálat során nem égnek el, így égéshőjük nem határozható meg.
Mezőgazdasági termények, alapanyagok és késztermékek, gyulladási hőmérséklete
(a MÜKI mérési eredményei alapján 1975)
Sorszám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet (oC) |
1. |
Árpa |
400 |
2. |
Búza |
360 |
3. |
Búzadara |
420 |
4. |
Búzakorpa |
375 |
5. |
Földi dió |
400 |
6. |
Gyapotmag dara |
405 |
7. |
Hántolt sárgaborsó |
345 |
8. |
Hántolt zöldborsó |
345 |
9. |
Húsliszt |
340 |
10. |
Kukorica |
395 |
11. |
Korpa |
355 |
12. |
Lucernaliszt |
360 |
13. |
Napraforgó |
345 |
14. |
Napraforgó dara |
410 |
15. |
Premix IV. |
410 |
16. |
Hántolatlan rizs |
390 |
17. |
Fényezetlen "B" rizs |
420 |
18. |
Rizsliszt |
330 |
19. |
Rozs |
370 |
20. |
Sárgaborsó |
350 |
21. |
Sárgaborsó korpa |
375 |
22. |
Szója |
400 |
23. |
Takarmányélesztő |
360 |
24. |
Takarmány rizspor |
320 |
25. |
Tejpor |
470 |
26. |
Zab |
340 |
27. |
Zöldborsó |
330 |
28. |
Zöldborsó korpa |
335 |
(különböző kutatóintézetek összesített adatai)
Sor-szám |
Vizsgálati minta megnevezése |
Gyulladási hőmérséklet |
Lobbanáspont (o C) |
Tűzvesz. |
||
|
|
|
Tlpnyt |
Tlpzt |
|
|
1. |
Napraforgó olajok (préselt) |
361 |
312 |
229 |
"D" |
|
2. |
Repceolaj |
|
328 |
|
"D" |
|
3. |
Szójaolaj |
|
326 |
|
"D" |
|
4. |
Lenolaj |
|
326 |
|
"D" |
|
5. |
Kókuszolaj (neutrális) |
342 |
299 |
240 |
"D" |
|
6. |
Ipari zsírsav (desztillált) |
|
200 |
|
"D" |
|
7. |
Vegyes zsírsav (desztillált) |
|
196 |
|
"D" |
|
8. |
Napraforgó zsírsav (desztillált) |
|
202 |
|
"D" |
|
9. |
Goudron zsírsav |
|
190 |
|
"D" |
|
10. |
Glicerin |
|
176 |
|
"D" |
|
11. |
Lenolaj |
358 |
326 |
|
"D" |
|
12. |
Repceolaj |
362 |
328 |
|
"D" |
|
13. |
Szójaolaj |
362 |
326 |
|
"D" |
|
14. |
Benzin mentes napraforgó-dara |
580 |
|
|
"D" |
|
15. |
Benzin mentes repcedara |
610 |
|
|
"D" |
|
16. |
Benzinmentes szójadara |
650 |
|
|
"D" |
|
Megjegyzés: A benzintartalmú és kiszáradt daraporok berobbanhatnak! - feltételei külön szakvéleményben (szabványtár, illetve Növényolajgyár) találhatók.